Business Case Webroot: De gemeente Vlaardingen vond in Webroot een antivirusscanner die de organisatie optimaal beschermt tegen bestaande en zero-day malware.

Business Case Webroot "De gemeente Vlaardingen vond in Webroot een antivirusscanner die de organisatie optimaal beschermt tegen bestaande en zero-day malware."

 

 

De IT-afdeling van de gemeente Vlaardingen heeft de taak om 550 ambtenaren te ondersteunen in hun werkomgeving. Bovendien is de gemeente sinds 2014 op IT gebied de hostende partij van Stroomopwaarts, een gemeentelijke samenwerking met Schiedam en Maassluis. Stroomopwaarts biedt sociale diensten en de sociale werkvoorzieningen aan bewoners en ondernemers. De IT-afdeling beheert ook de IT-omgeving van deze 400+ medewerkers. De toegang tot een goed beveiligde en virusvrije-werkplek voor zo’n duizend ambtenaren is een belangrijk onderdeel van het omvangrijke takenpakket van de IT-afdeling.

 

DE UITDAGING VAN GEMEENTE VLAARDINGEN

 

De gemeente Vlaardingen is een organisatie die regisseert en contracteert. Vlaardingen streeft er bovendien naar om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren en producten en diensten zoveel mogelijk digitaal aan te bieden. Omdat de gemeente privacygevoelige informatie van burgers en ondernemers verwerkt en opslaat, is het essentieel dat cyberdreigingen op het netwerk tijdig gedetecteerd en verwijderd worden. Toen begin 2017 de licentie op de oude virusscanner verliep, ging de IT-afdeling op zoek naar een scanner die de organisatie optimaal zou beschermen tegen bestaande en zero-day malware.

 

DE OPLOSSING VOOR GEMEENTE VLAARDINGEN

 

Eén van de systeembeheerders bij de gemeente Vlaardingen, legt uit aan welke eisen de nieuwe virusscanner moest voldoen: “Netwerkbeveiliging is voor ons als gemeente natuurlijk zeer belangrijk. Virusscanning is daar een essentieel onderdeel van. We gingen op zoek naar een scanner die géén vertraging op het netwerk zou veroorzaken en in staat is om bestaande en nieuwe malware zo goed mogelijk tegen te houden. In een stand-alone testomgeving hebben we het vier scanners van verschillende leveranciers zo moeilijk mogelijk gemaakt. We keken bijvoorbeeld naar hoeveel problemen er tijdig gedetecteerd werden, maar ook hoeveel false positive’s daar tussen zaten. Na de grondige test bleek dat de virusscanner van Webroot het beste uit de test kwam. Daarnaast kregen we ook een warm gevoel van de prijs. De beslissing was dus makkelijk.”

 

In mei 2017 koos de gemeente voor Webroot SecureAnywhere Business Endpoint Protection. Deze oplossing is volledig cloudgebaseerd en daardoor is het niet nodig om malwaredefinities en –signaturen te installeren of te beheren. Geplande scans duren gemiddeld 18 seconden en leiden vervolgens niet tot vertraging van virtuele desktops, in endpoints ingebouwde besturingssystemen of serveromgevingen. “Een groot voordeel van Webroot SecureAnywhere is dat de detectie van malware continu en in realtime doorgaat, en het heeft geen negatieve impact op de prestaties van het netwerk.”

 

Het detecteren en blokkeren van virussen is cruciaal, echter cybercriminelen hebben meer wapens tot hun beschikking dan virussen alleen. Ook Phishing is een veelgebruikt middel om vertrouwelijke gegevens te stelen. De database van Webroot houdt daarom niet alleen malafide bestanden tegen, maar waakt bijvoorbeeld ook voor gevaarlijke websites. Er is een browserextensie beschikbaar voor Chrome, Firefox en Internet Explorer die voorkomt dat gebruikers onverhoopt naar een website van een cybercrimineel surfen. Het vertrouwt daarbij niet alleen op blacklisting, maar voert ook realtime analyses uit om de allernieuwste frauderende websites te ondervangen.

 

DE RESULTATEN VOOR GEMEENTE VLAARDINGEN

 

Tijdens de uitgebreide stand-alone test werd al kennis opgedaan over hoe de nieuwe virusscanner uiteindelijk in het netwerk geïmplementeerd moest worden. Vlaardingen is tevreden over hoe snel de implementatie is afgerond: “Webroot SecureAnywhere is geen gecompliceerde oplossing, maar we hebben te maken met werkplekken van 1000 medewerkers, meerdere servers en VMware-toepassingen die geconfigureerd moesten worden. Daarnaast waren we natuurlijk bezig met het instellen van alle policies. Na twee dagen was alles geïnstalleerd en werkte het zonder problemen, dat is een prima resultaat.”

 

Bij eventuele vragen kan de gemeente Vlaardingen altijd terecht bij Webroots distributeur Contec. De gemeente is ruimschoots tevreden over de ondersteuning die men ontvangt: “De samenwerking met Contec loopt gesmeerd. Op onze vragen wordt vlot gereageerd met antwoorden waar je direct iets mee kunt. Eventuele issues worden snel opgepakt en de technische support is van een hoog niveau.”

 

De duizend medewerkers van de gemeente Vlaardingen en Stroomopwaarts hebben van de implementatie geen hinder ondervonden, en zijn nu én in de toekomst optimaal beschermd tegen cyberdreigingen. “Het onderhoud van de virusscanner is minimaal. Omdat Webroot cloudgebaseerd is, worden updates in één keer uitgerold op de duizend endpoints. Ook naar de policies hebben we geen omkijken, het is ‘set it and forget it’. En zo hoort het.”

 

WILT U KENNISMAKEN MET WEBROOT?

Vraag uw persoonlijke TRIAL en/of DEMO aan.

 

Uiteraard kunt u ook, geheel vrijblijvend, contact opnemen met onze collega's van de sales afdeling.

Zij informeren u graag hoe u Webroot optimaal in kunt zetten in uw eigen omgeving.