Gevoelige gegevens van kinderen mailen? FileCap voor het onderwijs. Een blog van Petra Venekatte

FileCap voor het onderwijs

 

We houden onze kinderen goed in de gaten. Krijgen ze genoeg slaap, ontbijten ze wel, zijn ze sociaal ontwikkeld? In de fysieke wereld zien ouders precies wat hun kroost doet, maar dat geldt niet voor de  digitale wereld. Daarom gebruiken veel ouders een internetfilter. Hiermee wordt het kind afgeschermd van ongewenste beelden. Het monitoren van sociale media is lastiger. Veel kinderen hebben toegang tot verschillende platformen, en ouders zien vaak niet wat er gedeeld en besproken wordt. Kinderen kunnen foto’s of persoonlijke gegevens delen die niet voor vreemde ogen bestemd zijn. Het is daarom belangrijk kinderen al op jonge leeftijd uit te leggen wat wel en niet veilig cybergedrag is.

 

SCHOLEN DELEN GEGEVENS MET INSTANTIES EN OUDERS

 

Maar het zijn niet alleen kinderen die hun privacy online te grabbel gooien. Instanties die met kinderen werken, beseffen vaak niet dat er altijd een datalek of hack op de loer ligt. Scholen bijvoorbeeld, moeten continue gegevens aan verschillende instanties doorspelen. Bijvoorbeeld of een kind in een onveilige thuissituatie zit, concentratieproblemen heeft of dat het in een zorgtraject is opgenomen. Ook ouders delen met de school informatie over hun kind, denk aan gescande briefjes van de huisarts of jeugdzorginstanties. Deze data wordt veelal via de mail verstuurd. Als het zware rapporten zijn gaat het via WeTransfer. En daar ligt het probleem, want e-mail is een zeer onveilig medium dat makkelijk te hacken is. En bij een gratis file transfer dienst die in de cloud staat, is het onduidelijk wie toegang heeft tot de data, en waar deze bewaard wordt.

 

ENCRYPTIE BELANGRIJK

 

Sinds vorig jaar zorgt de privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) ervoor dat elk bedrijf, organisatie en stichting heel goed weet dat je met de veiligheid van privacygevoelige informatie niet mag sjoemelen. Niet alleen omdat er flinke boetes op staan, ook omdat bij een lek of hack de imagoschade of maatschappelijke verontwaardiging enorm is. Gelukkig zijn er veilige manieren om data te versturen. Met encryptie is het onmogelijk om de data in te zien, en blijft privacygevoelige informatie dus privé. FileCap is zo’n veilige file transfer oplossing. Bestanden worden met encryptie versleuteld verstuurd, en de ontvanger kan pas na het invoeren van een apart verstuurd wachtwoord of met een sms token de files openen. Bovendien kan je met FileCap ook de e-mail versleutelen, dat is wel zo prettig als er in de tekst ook gevoelige gegevens staan.

 

Binnenkort biedt FileCap nóg een zeer handige toepassing. De school (of elke andere organisatie die de FileCap server gebruikt) kan bijvoorbeeld de ouders een mail sturen met een link naar het FileCap portaal. Die link is gekoppeld aan een special aangemaakt email adres, bijvoorbeeld veiligebestanden@opschool.nl. Ouders die gevoelige gegevens naar de school moeten sturen, klikken op de link en versturen hun gegevens veilig via FileCap. Deze link is lange tijd te gebruiken, wat handig is voor de ouders. De school ontvangt alle data op één veilig email adres, zodat het overzicht bewaard blijft. Op deze manier is de kans dat gegevens van kinderen publiek wordt bijzonder klein. Nu nog opletten dat het grut zélf niet dolenthousiast hun geboortedatum, huisadres of naam van de kat (een veelgebruikt wachtwoord) op Facebook zet.

 

Wilt u weten hoe FileCap omgaat met uw bestanden en e-mailberichten? 
Vraag uw persoonlijke demo aan en laat u informeren.

 

Wat zeggen onderwijsinstellingen over FileCap?
Lees de referentiecase van het Zone.college.

 

Bezoek www.filecap.com voor meer informatie over FileCap.