News

Groot datalek bij Jeugdzorg - FileCap voorkomt datalekken

Dossiers duizenden kwetsbare kinderen gelekt

 

Dankzij 2 klokkenluiders is Bureau Jeugdzorg Utrecht wakker geschud, en de rest van Nederland ook.

 

Gezinnen, verbonden aan Bureau Jeugdzorg, zouden er vanuit moeten kunnen gaan dat er zorgvuldig omgegaan wordt met de dossiers met uiterst privacygevoelige gegevens.

 

Op 10 april 2019 publiceerde RTL een artikel waarin ze, op basis van de informatie van deze klokkenluiders, aangeven dat dit blijkbaar niet vanzelfsprekend is.

 

Domeinnaam te koop

 

Het blijkt dat de organisatie de dossiers van patiënten onbeveiligd naar e-mailadressen van verschillende werknemers stuurt, waaronder naar adressen die nog aan de oude website zijn gekoppeld. Het abonnement van de oude site werd niet verlengd noch beveiligd afgesloten, en zou dus door een onverlaat geclaimd kunnen worden. De twee klokkenluiders deden dit, en bewezen dat de e-mails die aan de oude website zijn gekoppeld, in te zien zijn. “Alsof je in een nieuw huis woont en de vorige bewoner is vergeten om zijn woonadres overal aan te passen.”

 

Dossiers worden onbeveiligd verstuurd

 

De klokkenluiders laten ook zien dat Jeugdzorg de dossiers van patiënten onbeveiligd en geautomatiseerd naar e-mailadressen van verschillende werknemers stuurt. Gewoon in een mailtje, zonder een vorm van beveiliging of authenticatie. Dit is extreem onveilig en bovendien tegen de wet ( AVG). Toch zijn dit soort fouten heel makkelijk te voorkomen. Met de inzet van budgetvriendelijke techniek houd je alle gemailde informatie veilig. Dat is zéker in geval van kinderen absoluut noodzakelijk.

 

Met FileCap Secure E-mail en File-Transfer bent u er zeker van dat uw e-mailberichten en privacygevoelige bestanden veilig zijn en enkel ingezien kunnen worden door de persoon waar deze voor bedoeld zijn.

 

Wilt u meer weten over FileCap?
Bezoek dan onze website www.filecap.com. Daar vindt u uitgebreide informatie en heeft u tevens de mogelijkheid om een persoonlijke live demo en/of testlicentie aan te vragen.

 

Benieuwd naar wat andere gebruikers en resellers te zeggen hebben over FileCap?
Lees de referentiecases waarin zij vertellen over hun ervaringen.